zaterdag 28 juni 2008

Verkopen! Verkopen?

Crembo wil absoluut de 18 nieuwe pantserwagens, uitgerust met een 90MM-kannon, kwijtraken. Onder de bestelling zelf kan de minister van Defensie niet meer uit wegens te hoge opzegkosten.
Die bestelling dateert uit het ‘tijdperk-Flahaut’ en wordt algemeen gezien als een blunder, pure vriendjespolitiek. Een 90MM-kannon wordt door geen enkel NAVO-land gebruikt en is dus slechts beperkte interoperabel met onze bondgenoten. Als bij toeval wordt de munitie voor die wapens enkel gemaakt in…het Waalse Mécar.
Minister De Crem heeft in het verleden, samen met heel wat anderen, sterk oppositie gevoerd in de Kamercommissie Defensie om de bestelling van de 90MM-kannonen te beletten. Dat heeft niets uitgehaald, en nu zit men met wapens die wel werk opleveren in Wallonië maar eigenlijk niet goed bruikbaar zijn in internationale operaties. Crembo heeft dan ook beslist dat hij tot de verkoop van de wapens zal overgaan.
Dit klinkt logisch, maar het is nog maar de vraag of dit ook mogelijk is. Zoals gezegd wordt 90MM-munitie slechts zeer zelden gebruikt. Aan wie gaat onze minister van Defensie die wapens dan verkopen? Het lijstje met mogelijke kopers is zeer beperkt, wat sowieso al onze positie verzwakt en doet vrezen voor een (zeer) lage verkoopprijs.
En dat korte lijstje blijkt bovendien ook een moreel vraagstuk op te werpen. De meeste landen die wél gebruik maken van 90MM-kannonen zijn landen in het Midden-Oosten, en dan vooral Saudi-Arabië en Qatar. Zijn dat echt landen waaraan wij wapens willen leveren? Zelf zou ik het onaanvaardbaar vinden als de wapens uiteindelijk verkocht zouden worden aan pakweg Saudi-Arabië. Het kan dat er nog aan ander land wordt gevonden - waar wel een democratisch bestuur is - dat de wapens wil opkopen, maar die kans is eerder klein.
Wapens verkopen aan het instabiele Midden-Oosten is niet bepaald iets dat je zomaar doet. Uiteraard heeft Defensie een beperkt budget, en uiteraard is de aankoop van de wapens enorm dom geweest. Maar we zullen ons toch ook is moeten afvragen of dat opweegt tegen het leveren van wapens aan autoritaire regimes in het Midden-Oosten.
De Crem heeft nog niets gezegd over de landen die de 90MM-kannonen willen kopen, maar zou dat beter zo vlug mogelijk doen. De kans zit erin dat daar nog een stevig debat uit zal voortvloeien, dat mogelijk wordt uitgevochten op de communautaire breuklijn. Net zoals de uitspraken van De Gucht over Congo ook communautair werden ingevuld (Vlaamse regeringspartijen voor, Waalse tegen).
Het kan natuurlijk dat het op een sisser uitdraait, maar als men niet oppast is hier wederom een (communautair) conflict in de maak (als we tegen dan nog een regering hebben tenminste…).

Geen opmerkingen: