maandag 2 juni 2008

Onderhandelen!

Nee, het gaat is niet over de Belgische ‘regering’. Dit is wel een oproep naar de wereldleiders (niet dat die dit lezen, maar soit) om te onderhandelen.
Als het gaat over internationale macht kunnen we stellen dat de VS de koploper is. Maar het probleem is dat de Bush-doctrine het buitenlands beleid van de VS herleid heeft toch een hoop dogmatische onzin. De republikeinen willen zich zo sterk mogelijk profileren, en brengen dit naar buiten door de ‘schurkenstaten’ de schuld toe te schuiven van zowat alle mogelijke problemen. Hoge olieprijzen? De schuld van de schurkenstaten! Terreur? Door de schurkenstaten! De opkomende proliferatierace in het Midden-Oosten? Schurkenstaten, vanzelfsprekend.
Deze stigmatisatie loopt compleet uit de hand. Het grootste probleem is dan ook dat de Amerikaanse leiders niet willen praten met die ‘schurkenstaten’. Wat ze daarbij voor de gemakkelijkheid vergeten, is dat dit dogmatisch angstdiscours de extremisten juist helpt. Als men zou onderhandelen zou al rap duidelijk worden dat de extremisten geen samenhangend verhaal hebben en al evenmin de belangen van de eigen bevolking verdedigen. Nu stigmatiseren de Amerikanen de extremisten (bijvoorbeeld het regime in Iran), waardoor de radicalen een extra kans krijgen om ook het omgekeerde te doen.
Uiteraard wil ‘onderhandelen’ niet zeggen dat alle eisen van de radicale bewegingen moet gaan vervullen. Het gaat in de eerste plaats om het principe, zodat de bevolking van de ‘schurkenstaat’ in kwestie kan zien dat ze de verkeerde leiders volgen. Een democratische omwenteling kun je niet zomaar opleggen, er moet ook effectief een drang zijn naar meer democratie bij de bevolking.
Bovenop het feit dat de republikeinen zich in eigen land willen profileren met hun harde beleid is er volgens mij nog een tweede grote verklaring (al is het uiteraard een combinatie van een pak meer factoren). De Amerikanen missen immers de legitimiteit om naar het buitenland toe zonder al te veel gezichtsverlies op te treden. Hoe kan men bijvoorbeeld folterpraktijken aanklagen als men zelf met veel enthousiasme terreurverdachten foltert? Interne legitimiteit is een zeer belangrijke factor om naar het buitenland toe te kunnen optreden.
Conclusie: De VS moet eerst intern de mensrechten naleven, dat is de absolute prioriteit. Eens dat gebeurd is moet de Buch-doctrine in de vuilbak worden gekieperd. Een cordon sanitaire rond een aantal staten zal niets oplossen, integendeel. Kijk maar naar ons eigen landje. Het Vlaams Belang haalt een pak van zijn stemmen uit hun slachtofferrol, een rol die ze zeer goed kunnen uitspelen door het cordon sanitaire. Dit moeten we vermijden op het internationale toneel, hopelijk brengt de Obama-doctrine een meer hoopgevend beleid.

Geen opmerkingen: